Moderatorsuppdrag vid valdebatt för HRF Skåne

Valrörelsen börjar dra igång på allvar och redan nu kommer uppdragsförfrågningar för Constrictor Visions Teddy Landén som moderator för datum så långt fram som i augusti. Senast bokat är ett intressant jobb för HRF, Hörselskadades riksförbund.

HRF webbRegionpolitiker och sakkunniga deltar i debatten på Scandic Triangeln den 30 augusti. Ämnet är olika aspekter inom begreppet Fritt val för brukare av vård och hjälpmedel. Specifikt gäller det frågan om hur systemet med Fritt val påverkar dem som ska välja hörapparat. 

HRF Skåne har fått signaler från många av sina medlemmar och andra brukare att modellen, som än så länge endast finns i Stockholm och Skåne, öppnar för privata aktörer att erbjuda betydligt dyrare hörapparater än dem Region Skåne tillhandahåller för en standardsumma, sk ”hörselcheck”. En lekman kan då ha svårt att stå emot argumentation från en fackman om att de dyrare apparaterna är av betydligt högre kvalitet och kommer ge brukaren en överlägsen hjälpnivå – men till ett betydligt högre pris.

HRF logoDessutom hävdar Hörselskadades riksförbund att audionomerna på de ca 30 mottagningarna i Skåne får dubbla roller, dels som rådgivare och utprovare av hörapparat, dels som säljare av företagets eget sortiment. Till saken hör att de 6-7 företag som är aktörer på området tjänat väldigt lite pengar på att förmedla hörapparater från Region Skånes standardsortiment, men däremot kan ta hem rejäl avans på de egna produkterna. Upplagt för en intressant debatt, som synes!